© 2016 Mulders vandenBerk Architecten

Paddenstoelenhuis - Berghem

Mulders vandenBerk Architecten realiseert Paddenstoelenhuis voor Champignonkwekerij van de Vorle. Om de buitenwereld te laten zien hoe de Portobello kwekerij in zijn werk gaat en voor het ontwikkelen van eigen producten hebben Rene en Marja van de Vorle het plan opgevat dit paviljoen te laten bouwen.

Het gebouw is opgezet rondom een multifunctionele centraal gelegen hoge presentatieruimte. De entree, het kantoor, de keuken en de erker met uizicht zijn als extra onderdelen aan de centrale ruimte toegevoegd.

Door deze opzet is het gebouw optimaal te gebruiken voor verschillende doeleinden. Het rechthoekige volume schermt technische installaties en bedrijfsmatige aspecten van de naastgelegen champignonkwekerij af en past goed in het ritme van agrarische bouwwerken in de directe omgeving.

In de gevel is gezocht naar een zacht grijze tint om aan te sluiten bij de naastgelegen woning en kwekerij. In samenwerking met MBI is een gevelsteen gemaakt van lichtgrijs beton met Noors marmertoeslag. Deze vierkante steen is schuin gebroken en met een minimale voeg gemetseld. Hierdoor ontstaat een grof oppervlak waarin banen van oplichtende marmer-glinsters worden afgewisseld met schaduwstroken. In tegenstelling tot het grove oppervlak van deze breuksteen, is langs het maaiveld en rondom de kozijnen dezelfde cementsamenstelling in gepolijste vorm aangebracht. Deze terrazzo-elementen vormen een fraaie overgang van breuksteen naar kozijn en maaiveld.

Programma:

Locatie:

Status:

Opdrachtgever:

Fotografie:

Paddenstoelenhuis, kookpaviljoen

Berghem

Opgeleverd 2012

Chanmpignonkwekerij Van de Vorle

Roel Backart, Stijn Stijl