© 2016 Mulders vandenBerk Architecten

Jongerencentrum Noord - Amsterdam

Aan het begin van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam-Noord, is een nieuw jongerencentrum gerealiseerd in het pas opgeleverde ROC-gebouw. Mulders vandenBerk Architecten heeft het interieur ontworpen in samenwerking met de jongeren.

De ruimte waar het jongerencentrum is gerealiseerd ligt direct onder de Nieuwe Leeuwarderweg, de ontsluitingsroute tussen het centrum en de ring A10, tegenover het stadsdeelkantoor. Deze grote open ruimte moest worden ingericht voor veelzijdig gebruik door de jongeren van Amsterdam-Noord. 


De ruimte van het jongerencentrum is relatief diep en heeft maar aan twee zijden ramen, en zelfs die zijn onder de weg gelegen. Een gang met kamers aan weerszijden was daarom niet wenselijk. Het interieur is uiteindelijk ontworpen als open plattegrond waarin je kunt ronddwalen. De secundaire functies zoals bergingen, toiletten, geluidsstudio en spreekkamer zijn als losse volumes in de open ruimte geplaatst. Tussen de losse volumes zijn vervolgens glazen puien ontworpen waardoor extra kamers  ontstaan voor kantoor, woonkamer en meidenkamer.

De overige ruimte kan op verschillende manieren worden gebruikt en ingericht. De jongeren kunnen rond alle volumes lopen terwijl de begeleiders vanuit het midden naar alle zijden toezicht hebben. De losse volumes hebben een robuuste knaloranje Wapex coating gekregen. Zo steken ze mooi af tegen vloer en plafond en geeft het de relatief donkere ruimte onder de weg toch een vrolijke sfeer.

Programma:

Locatie:

Status:

Opdrachtgever:

Fotografie:

Jongerencentrum

Termini Amsterdam

Opgeleverd 2013

Gemeente Amsterdam

Stijn Stijl