© 2016 Mulders vandenBerk Architecten

Speelgebouw Anansi - Utrecht

Speelpark Anansi ligt in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Centraal in het speelpark staat een gebouw, dat de scheiding tussen de twee delen markeert en de zichtbaarheid van het park vergroot. Door de centrale ligging en transparante architectuur is het mogelijk om vanuit het gebouw toezicht te houden op alle activiteiten in en rondom de speeltuin. Het is een plek voor de hele buurt. Een plaats om vriendjes te ontmoeten, voor begeleid spelen en waar je terecht kunt bij slecht weer.


Het gebouw heeft drie speelkamers. Iedere kamer heeft een eenvoudige opzet waardoor de kamers op allerlei manieren gebruikt kunnen worden. Elke kamer grenst aan een afzonderlijke gevel en biedt een eigen uitzicht. Dit gecombineerd met een uniek ‘behang’ geeft een zichtbare identiteit aan de kamers. De uiteindelijke inzet is dat, ongeacht het activiteitenprogramma, iedere kamer uitnodigt tot spelen: om kinderen zelf spellen te laten ontdekken en bedenken.


De buitenzijde van het gebouw is een tegenhanger van de ‘actieve’ speeltuin met de vele klimrekken en glijbanen. Hier wordt het ontdekkend spelen gestimuleerd door een grote witte gevel waar diverse grillige lijnen in gefreesd zijn. Bij een tweede blik tekenen zich beelden af in het lijnenspel op de gevel: speelse afbeelding en van sprookjes uit alle windstreken. Ontwerpbureau Design Arbeid heeft samen met de buurtkinderen de sprookjes geselecteerd en vormgegeven. Een gevel die de zintuigen, het inlevingsvermogen én de fantasie prikkelt.

Programma:

Locatie:

Status:

Opdrachtgever:

Grafisch Ontwerp:

Fotografie:

Speelgebouw

Peltlaan, Utrecht

Opgeleverd 2009

Gemeente Utrecht D.M.O.

Design Arbeid - Adam Oostenbrink

Roel Backaer, Wim Hanenberg,

Sander van der Sar